نمونۀ اولیۀ پانکراس مصنوعی برای افراد دیابتی نوع 1

 

اولین نمونۀ پانکراس مصنوعی با همکاری مرکز تحقیقاتی دیابت نوجوانان و

 

شرکت پزشکی جانسون و جانسون تا چهار سال آینده در اختیار بیماران

 

مبتلا به دیابت نوع 1 قرار خواهد گرفت.

این پانکراس مصنوعی متشکل از دستگاه پمپ انسولین و تکنولوژی اندازه گیری مداوم قند خون (CGM یا continuous glucose monitoring ) است،  این سیستم با  بکارگیری آلگوریتم پیچیدۀ کامپیوتری جهت جلوگیری از هیپوگلیسمی و از سوی دیگر جلوگیری از عوارض ثانویۀ دیابت عمل می کند.

این پروژه بزرگترین پروژۀ تحقیقاتی در مرکز تحقیقات دیابت نوجوانان (JDRF ) است.دکتر Alan Lewis رئیس مرکز تحقیقاتی JDRF می گوید: پانکراس مصنوعی شیوۀ کنترل بیماری دیابت را در آینده تغییرخواهد داد و از عوارض دیابت جلوگیری خواهد کرد. پانکراس مصنوعی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 که دچار اختلالات اتوایمنی هستند (سیستم ایمنی باعث تخریب سلولهای بتا که  تولید کنندۀ انسولین  هستند،میشود ) طراحی شده است. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 کمبود انسولین بدنشان را از طریق تزریق انسولین بصورت روزانه یا از طریق پمپ انسولین جبران می کنند . محاسبۀ مقدار مورد نیاز انسولین برای این افراد سخت است زیرا فاکتورهای زیادی نظیر میزان فعالیت فرد، بیماریهای مختلف، حتی استرس می تواند بر مقدار قند خون تأثیر گذارد. از این رو مقدار انسولین مورد نیاز همواره باید با اندازه گیری قند خون همراه باشد.

دکتر Aaron Kowalski رئیس تحقیقات پانکراس مصنوعی می گوید حتی افراد بسیار خبره و ماهر که به دیابت مبتلا هستند تنها 30٪ از وقتشان را در تنظیم قند خون خود صرف می کنند البته غالباً از این هم کمتر است. چه شما کودک مبتلا به دیابت داشته باشید و چه خودتان بعنوان یک فرد بالغ به دیابت مبتلا باشید ، ابتلاء به دیابت موضوع سخت و دشواری است و رسیدگی و تنظیم قند خون در افراد  مبتلا به دیابت وظیفه ای است که در هر 24 ساعت روز و هر 365 روز سال باید انجام شود.

این موضوع بخصوص برای مردم عادی کار بسیار سختی است. بهمین علت محققین مرکز تحقیقات JDRF تصمیم گرفتند راه سهل الحصولی برای کنترل و درمان بیماری بیابند. هدف نهایی کنترل دیابت ، ابداع سیستمی است که برای همۀ افراد، در هر شغلی و با هر سنی و با هر مقدار فعالیت بدنی و رژيم  غذایی، مناسب باشد درست همانند سیستمی که در بدن عمل می کند. متخصصین به آن سیستم حلقۀ بسته (closed-loop system ) می گویند.

البته این پانکراس مصنوعی هنوز نمی تواند تمام وظایفی را که در بالا ذکر

 

شد ، انجام دهد هنوز هم بیماران نیاز دارند همیشه مقداری قند همراه خود 

 

داشته باشند و هنوز هم  قند خونشان را اندازه گیری کنند .

 

با ابداع پانکراس مصنوعی با سیستم گفته شده آسایش نسبی برای افراد مبتلا

 

به دیابت نوع 1 و خانواده شان بوجود می آید.

 

این سیستم شامل یک پمپ انسولین با سیستم Dexcom CGM است که یک دستگاه اندازه گیری  قند خون بی سیم میباشد و اطلاعات را به پمپ منتقل می کند و یک پمپ، که با آلگوریتم ریاضی بسیار پیچیده ای برنامه ریزی شده است. چنانچه سیستم CGM نشان دهد که مقدار قندخون پائین است پمپ تحویل انسولین به بدن را قطع می کند و اگر مقدار قند خون بالا گزارش شود، مقدار انسولین تحویل داده شده را افزایش می دهد.

دکتر Gungor متخصص غدد کودکان از تگزاس که دراین پروژه فعالیت ندارد، معتقد است پیشرفت های زیادی در حال انجام است  و امیدواریم که روزی بتوانیم یک سیستم Closed loop برای بیماران دیابتی نوع 1 ابداع کنیم.دکتر Gungorمی گوید: والدین کودکان دیابتی همواره باید نگران مقدار قند خون کودکشان باشند، همواره در طول روز چند بار قند خون کودک را اندازه گیری کنند  وهمواره باید نگران مقدار غذای مصرفی و ورزش کودکشان باشند ، با ابداع پانکراس مصنوعی از شدت این نگرانیها کاسته خواهد شد.

منبع:

www.healthscout.com